Najbolji font za osobe s disleksijom

OmoType - Font uz koji je najlakše čitati

Uz Omotype font osobe s disleksijom čitaju brže, uz manje grešaka i mentalnog napora. 240 različitih stilova pomaže cijelom spektru manifestacija disleksije.

Naši stručnjaci za tipografiju i disleksiju razvili su OmoType prateći sva relevantna znanstvena istraživanja o čitljivosti fontova i disleksiji. Tijekom procesa razvoja font je prošao nezavisna istraživanja kojim je potvrđena njegova učinkovitost.

OmoType - Font sustav prilagođen za disleksiju i poboljšano prepoznavanje slova

- Sva slova su jedinstvena i bez deformacija što pomaže njihovoj čitljivosti

- Fontovi dolaze u različitim veličinama i razmacima između slova

- Produženi “vratovi” i “repovi” slova (uzlazne i silazne linije) smanjuju oscilacije tijekom čitanja

- Velika slova su istaknuta kako bi ih bilo lakše razlikovati od ostalih slova

omotype

Lako prepoznajte oblike i izbjegnite mentalnu rotaciju slova

Slični oblici slova imaju prepoznatljive elemente, pa ih je lakše razlikovati. Također, kružni oblici slova su dizajnirani na način kojim se izbjegava simetrija, a završeci su im naglašeni i produženi. Disleksija je izrazito individualna. Zato čitatelj može označiti slova koja su simetrično suprotna i izbjeći zabunu tijekom čitanja.

omotype

OmoType je pokazao bolje rezultate od ostalih fontova prilagođenih disleksiji

Naša logopedica provela je testove u suradnji sa splitskom Udrugom za djecu i mlade koji imaju poteškoće u čitanju i pisanju - Dyxy . Samo jedna verzija OmoType fonta testirana je na grupi od 15 djece s disleksijom u dobi od 10 do 14 godina. Ostali fontovi korišteni u ovom testiranju su Dyslexie Font, Times New Roman i Arial. Djeca su čitala brže, činila su manje pogrešaka i izjavila da im se više sviđa OmoType u usporedbi s drugim fontovima pogodnim za disleksiju. Nakon toga, vrijednost OmoType-a potvrđena je istraživanjem provedenom na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. To nam je pomoglo da bolje razumijemo disleksiju te vrijednost koje

naši alati imaju u olakšavanju čitanja.

S OmoType fontom trošite manje mentalne energije za čitanje

Istraživanje u kojem je potvrđena učinkovitost OmoType fonta provedeno je s grupom učenika 4. razreda pomoću alata za praćenje kretanja oka prilikom čitanja. Rezultati su pokazali da djeca koriste najmanje mentalnog napora za čitanje dok čitaju s OmoType-om. Ovaj zaključak temelji se na najkraćem trajanju fiksacija u usporedbi s drugim fontovima.

eye tracking

Sljedeći je korak proširiti trenutno testiranje s drugim verzijama OmoType fonta. Cilj nam je poboljšati postojeće alate i stvoriti nove. Kako bi to postigli, u aplikaciji pratimo nekoliko parametara kako bismo bolje razumjeli navike čitanja osoba s disleksijom.

multilingual

isprobaj omotype sans